Sunteţi la prima candidatură. Ce v-a determinat să luaţi această decizie?
Sunt mai multe motive care m-au determinat, dar cel mai important e faptul că am întâlnit o mare echipă și oameni cu care sunt convins că vom putea da Șimleului o direcție bună și că vom realiza acele lucruri pe care ni le dorim cu toții. Sigur că toți candidații vrem să realizăm anumite proiecte, dar nu toți au priceperea și capacitatea să le și facă. E valabil oriunde.
Mereu se discută despre noua generaţie de politicieni. Cum vă identificaţi cu ea?
Nu cred că aşteptările oamenilor mai sunt legate de o generaţie anume. Sunt parte a unei generaţii active, unii dintre noi ne-am croit un drum în viaţă, știm ce sunt greutăţile și suntem parte a societății active. Fiecare generație a pus câte ceva la temelia orașului. Astăzi oportunitățile sunt mai bune, avem tehnologie, fonduri europene și putem face mai multe lucruri în timp mai scurt. Până la urmă e și un obiectiv. Trebuie să facem un salt economic și social rapid altfel rămânem mereu în urma orașelor mari.
Aveţi suficientă experienţă pentru a ajunge primar?
Sunt pregătit. Am și experiență politică și am învățat din mers administrația, m-am bătut mereu de probleme ca avocat și am văzut și unde sunt nereguli, neclarități, am văzut și de ce lucrurile se mișcă mai greu decât ne imaginăm noi și sunt decis să schimb multe lucruri. Cum? Primarii sunt organizați în asociații ale orașelor, ale comunelor și de acolo trebuie să vină proiecte de legi care să înlesnească activitatea în comunități și să avem o dinamică bună în anii care vin.
Vă referiți la proiecte?
Da mă refer și la proiecte, sigur. Nu vreau să demarăm un proiect și să stăm doi ani până se încheie licitațiile de proiectare și încă doi ani cele de execuție și poate încă doi în contestații. Așa nu ne dezvoltăm. Voi discuta și cu premierul României să simplifice toată legislația ce ține de achiziții publice.
Cum e oraşul astăzi? Suntem de aproape 15 ani membri ai UE.
S-au făcut lucruri de bază în infrastructură. Avem proiecte bune pe educație, pe sănătate, dotări cu echipamente medicale la Ambulatoriului din cadrul Spitalului Orășenesc, mai e un proiect în derulare de aproximativ 3 milioane de euro tot la spital. Școlile se modernizează cu bani europeni ceea ce e un lucru bun. O să modernizăm cartierele de locuit, o să îngropăm cablurile care atârnă prin oraş prin modernizarea iluminatului stradal. O să realizăm piste pentru biciclete şi o să valorizăm patrimoniul istoric şi natural. Vom moderniza cetatea orașului, deci vom avea un oraş european în adevăratul sens.
Ce vă place cel mai mult la șimleuani?
Sunt liniştiţi şi mereu primitori. Te simți bine aici ori de unde vii.
Cum veţi colabora cu echipa din primărie?
Sunt om de echipă. Nici nu se putea să lucrez altfel acolo unde am activat. Fiecare trebuie pus la locul lui și fiecare avem ceva clar de făcut și de aici pornim. Pe mine mă interesează rezultatele și sunt un om care pun în prim plan buna credință. Adică suntem acolo pentru comunitatea în care trăim.
Care ar fi punctele tari din campanie? Cu ce proiecte ieșiți în fața oamenilor?
Vreau ca în 4-5 ani să fie pusă la punct toată infrastructura stradală, piste de biciclete, trotuare, căi de acces. Vom avea o piaţă agroalimentară modernă, adaptată zilelor noastre, cu spaţii pentru producători. Vreau să începem imediat amenajarea malurilor Crasnei şi să construim şi să modernizăm toate spaţiile publice, să realizăm baze sportive și locuri de recreere pentru toate vârstele și să îi dăm centrului strălucirea de altădată. Așa cum am amintit vom restaura cetatea și vom avea un centru istoric și civic reabilitat
Ce fel de campanie electorală credeţi că vă aşteaptă?
Pe mine mă interesează ca mesajul pe care îl susţin să ajungă la cetățenii orașului. Nu mi-am pierdut timpul niciodată pentru a mă ocupa de adversari, iar campaniile murdare nu sunt genul meu. Voi spune ce vreau să fac.
Am văzut și câteva propuneri legat de turism. Putem avea turism în Șimleu?
Categoric. Avem un potențial imens. Zona noastră e încă nedescoperită, iar locurile pot fi valorificate foarte mult și sunt decis să aducem aici turiști, românii trebuie să-și cunoască propria țară în primul rând, iar noi avem aici o istorie și locuri care merită promovate.
E multă discuție în jurul producătorilor locali. Putem să-i ajutăm concret ?
Producătorii locali, fermierii rămân piloni de bază pentru orice localitate. Ei sunt aici, își cresc copiii aici, își construiesc case, deci plătesc taxe și impozite și susțin practic comunitatea. Suntem într-un moment foarte important. Criza de astăzi ne-a arătat că suntem vulnerabili și ineficienți. Se știa că importăm tone de mâncare și n-am făcut nimic. Trebuie o mare schimbare la nivel național, să și procesăm producția altfel suntem clienții comerțului industrial care oricum a acaparat mare parte din economie.
În plan economic toți candidații își propun să creeze locuri de muncă. Poate face primăria asta?
Putem fi un pol de creștere în zonă, dar pentru asta trebuie să stimulăm investitorii interni și externi să construiască aici. Investițiile publice și private pot dinamiza piața forței de muncă. Mai important pentru noi este să stimulăm dezvoltarea economiei locale, să sprijinim producătorii locali și să avem salarii bune pentru toți. O creștere a veniturilor tuturor șimleuanilor e unul dintre obiective. Noi trebuie să țintim spre locuri de muncă bine plătite. Tinerii se orientează imediat și merg acolo unde câștigă mai mult. Îi vom stimula să rămână aici unde își pot construi o casă și pot avea o viață bună fiindcă vom moderniza serviciile publice și vom crea condiții similare orașelor mari.
Mulțumim. Un mesaj de încheiere pentru alegători.
Pentru mine șimleuanii sunt parteneri. Sunt un om cu principii și nu mă abat de la ele. Pentru a face lucruri trebuie să fii serios și implicat. Ca orice tânăr mă gândesc la viitor. Cum îl construim așa îl vom avea. Îmi doresc un viitor bun aici, acasă. Vom ridica împreună orașul așa cum au făcut înaintașii noștri și sunt convins că vom reuși. Mulțumesc și eu.
A consemnat Marian Zaha
(P)